Innonic – Nemzetközi Sikertörténeteket Építünk

[Innonic People Interjú] – Az első 90 napom growth hacker-ként az Innonic-nál

innonic-people-kukoly-dávid
Az elmúlt évben rengeteg fejlődés történt a cég életében és ennek hatására több jelentős változáson is keresztülmentünk. Tavaly 26 új kollégával bővültünk, hogy még nagyobb célokat érhessünk el.

Az Innonic People interjúsorozat aktuális részében Kukoly Dávidot mutatjuk be, aki 2017 szeptemberében csatlakozott marketing csapatunkhoz.

Hogyan telt új Growth Hacker-ünk első 90 napja?

Szia Dávid, kérlek meséld el, hogyan kerültél az Innonic-hoz?

Nos, ez egy kicsit komplexebb kérdés attól, minthogy úgy válaszoljam meg, hogy beadtam az önéletrajzomat és felvételt nyertem.

Már évekkel a jelentkezésem előtt megismertem az Innonic néhány divízióját. Pontosan tudtam, hogy mi az a ShopRenter, használtam OptiMonk kampányokat és voltam az Ecommerce Expo-n is. Kétszer! Miután rájöttem, hogy mindezek a szoftverek és az esemény is egy névhez köthető, időről-időre meglátogattam a cég weboldalát, hátha találok egy számomra megfelelő pozíciót. Úgy gondoltam, hogy jól csinálják a srácok azt, amit csinálnak és jó lenne együtt dolgozni. Emlékszem, az Innonic nyitott állásajánlatai között találkoztam először a “Growth Hacker” kifejezéssel 2016 elején. Valami ilyesmire gondoltam: Oh, wow! Growth Hacker. Nagyszerű! És pontosan ez mit is takar? 

Utánajártam a dolgoknak és rájöttem, hogy a meglévő pár éves, KKV szektorban felszedett, B2C online marketing skill-jeimen bőven van még mit fejleszteni. Ekkor még el sem küldtem a jelentkezésemet, helyette viszont belevetettem magam az önfejlesztés művészetébe. Feliratkoztam hírlevekre, elkezdtem követni Facebook-on általam jónak tartott és sokak által jónak mondott szakembereket, szakirodalmat olvastam, a tanultakat elkezdtem a gyakorlatba átültetni – megjegyzem sikeresen -, végül pedig elvégeztem néhány online kurzust is, ami releváns certification-t adott. 2017 nyarán pedig megtalált a hirdetés a kiválóan beállított célzásnak köszönhetően és elküldtem az önéletrajzomat.

Örülök, hogy így döntöttél és hogy itt vagy. Milyen volt az interjú, hogy érezted magad?

Mint ilyen helyzetben mindig, most is izgultam, de mivel alaposan felkészültem és jól teljesítettem az előzetes próbafeladatokon is, így úgy gondoltam, hogy nincs miért. Ráadásul az interjúztató felek, Tibi és Judit is közvetlenek voltak. Visszagondolva viszont azt kell mondanom, hogy egy kicsit szokatlan volt az interjú menete. Remélem, ezzel nem árulok el nagy titkot – ha mégis, akkor bocsi – de a kötelező köröket követően nem kaptam több kérdést. Úgy éreztem, hogy a továbbiakban rám van bízva a beszélgetés és feladatom, hogy a lehető legtovább tartsam fenn az érdeklődést, ami újabb kérdéseket eredményezhet.

Izgalmasan hangzik. Az előbb említetted, hogy már rendelkeztél szakmai tapasztalattal. Hol és milyen munkakörökben dolgoztál ezelőtt?

Ez egy jó kérdés, hiszen klasszikus jobhopper-nek tűnhetek az önéletrajzom alapján. Az egyetemi tanulmányaim mellett értékesítőként kezdtem el dolgozni egy Apple boltban, ahol rájöttem, hogy a kereskedelem világa milyen szép és jó is tud lenni, hogy ha kiegészül megfelelő marketinggel. Diploma után egy webáruház marketinges mindeneseként kezdtem el tevékenykedni, viszont ekkor még kiegészült a munkaköröm adminisztrációs és grafikai munkákkal is. Nagyon szerettem és szeretek is grafikai programokkal dolgozni, viszont úgy gondoltam, hogy ha szeretnék fejlődni akkor el kell döntenem, hogy mivel akarok kizárólag foglalkozni. Ezt követően már tudatosan fejlesztettem magam online marketing területen, majd egy rövid ideig freelancer-ként is dolgoztam. Fun fact: 2011-ben népszámláló is voltam, de az egy egészen más sztori… 



Milyen fontos állomásai voltak a karrierednek?

Az esetemben még korai lenne beszélni a karrierem fontosabb állomásairól – legalábbis remélem, hogy még sok izgalmat tartogat a jövő -, viszont az életemnek volt több olyan állomása is, ami ebbe az irányba terelt. Mióta tudok, szeretek írni, blog-olni és jelenleg is hódolok ennek a szenvedélyemnek a szabadidőmben, illetve a reklámokat is más szemmel néztem. A tanulmányaim során, igaz csak érintőlegesen találkoztam a marketinggel, de az pont elég volt ahhoz, hogy megragadjon. Szóval egész hosszú távra nyúló szerelem a miénk. 

Reméljük, hogy jó sokáig fog tartani.  Mit tervezel a jövőben?

Úgy gondolom, hogy már egész sok területen kiismerem magam egy bizonyos szinten, így vagy továbbfejlesztem magam általánosan vagy specializálom a tudásomat. Az utóbbi áll nyerésre. Szerencsére az Innonic házi könyvtárának és a negyedéves Personal Development Plan-nek köszönhetően minden adott a fejlődéshez. A jövőben majd szeretnék előadást is tartani az Innonic Academy-n, a specializáció témakörében.

Alig várjuk! Ha csak egy dolgot lehetne kiemelni, hogy mit szeretsz leginkább a munkádban, akkor mi lenne az?

A változatosság. A core-marketing csapat tagjaként sosincs átlagos munkanapom. Ezt élvezem egyébként a legjobban az egészben. Teljesen reális, ha azt mondom, hogy egy nap 3 divízió 3 különböző projektjén dolgozok, majd a délutáni brainstorming-ot követően még bevállalok egy előadást is. Nagyon sokszor azon veszem magam észre, hogy eltelt a munkaidő és maradnék még.

Miért szeretsz online marketinges lenni?

Az állandó fejlődés és a motiváció miatt. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy bizonyos hirdetési rendszerek havi szinten újulnak meg és muszáj velük lépést tartanod, hogy hozd azt a színvonalat, amit eddig képviseltél. Ha kiemelkedőt akarsz nyújtani, akkor pedig rendesen oda kell raknod magad. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy szemmel látható és mérhető dolgokat hozok létre, amelyek folyamatos igazolják a munkám eredményességét. Az meg már csak hab a tortán, hogy a kreativitásomat is kiélhetem ebben a szakmában.

Ha nem titok, akkor elárulnád, hogy min dolgozol éppen?

Ahogy említettem, a core csapat tagjaként több divíziót is támogatok a munkámmal, de hogy konkrétumokat is írjak: a ShopRenter új imázsfilmjének és a bejegyzések létrehozásában segítek, az Expo marketingkommunikációjában veszek aktívan részt és kezelem annak PPC kampányait, továbbá landoló oldalakat és PPC kampányokat gyártok a CodersRank-nak, illetve a Conversific content marketingjéért felelek.

Igaz, még alig fél éve vagy itt, de tudnál említeni olyan pillanatot, ami emlékezetes volt számodra?

Egyszer bezártam a kocsimba a slusszkulcsot. Az egy örök emlék marad. Komolyra fordítva a szót, úgy érzem, hogy már most gazdagodtam olyan pillanatokkal, amelyek nyomot hagytak és idővel ezek száma csak nőni fog.



Meg tudnád fogalmazni, hogy számodra mit jelent az Innonic?

Nagyon jól érzem magam az Innonic-nál, hiszen olyan emberekkel vagyok körülvéve, akik nyitottak, továbbá szakmailag is motiválnak, a vezetőség pedig rendkívül emberbarát filozófiát vall, ami átragad a cég dolgozóira is. Kicsit mindenki a magáénak érzi a céget és épp ezért megtesz mindent azért, hogy egy új szintre emelhesse azt. Mindezek összességét jelenti számomra az Innonic. Úgy gondolom, hogy nemcsak országosan, hanem nemzetközileg is kiemelkedő az, ami itt zajlik. Meg úgy kb. minden ismerősöm irigyel érte. 

Mit üzennél azoknak, akik itt tervezik a jövőjüket?

Bátorság és tudatosság. Gondold át, hogy mi az, amivel szeretsz foglalkozni és foglalkozz vele még többet! Kövesd az Innonic oldalát, olvasd el a bejegyzéseit, hogy tanulj belőlük és betekintést nyerj a cég filozófiájába. Továbbá, az Innonic Akadémia is vár szeretettel, ha találsz egy számodra érdekes szakmai előadást, akkor gyere el és hallgasd meg. Ha pedig itt vagy, akkor szívesen elbeszélgetünk veled egy kávé mellett. 



Olvasd el a többi kollégánk történetét is: